[Portret Henryka Sienkiewicza]. (1876)
Przedstawia postać Henryka Sienkiewicza w popiersiu, ukazaną w trzech czwartych w lewo. Ubrany w białą koszulę i surdut, pod szyją związany szeroki krawat na węźle ozdobiony złotą szpilą, około 1886 r.