Jan Henryk Dąbrowski. Cz. 1, Na schyłku dni Rzeczypospolitej 1755-1795 / przez Adama Skałkowskiego. - Skałkowski, Adam Mieczysław (1877-1951) (Monografie w Zakresie Dziejów Nowożytnych, 1904)
Zawiera również Pisma Dąbrowskiego.