Pod rozkazami Łupaszki : trylogia: U boku "Łupaszki", Żołnierze "Łupaszki", Więzień Kołymy : wspomnienia dowódcy 3. szwadronu i jego miłości życia, sanitariuszki z 5. Brygady Wileńskiej AK mjr. Szendzielarza "Łupaszki" i z zesłania na Kołymę / Maks i Aldona Rymsza ; wspomnienia opracował Jan Stanisław Smalewski. - Smalewski, Jan Stanisław (1946- ). (Oficyna Wydawnicza Mireki, 2018)
Powieść biograficzna na kanwie wspomnień Antoniego i Aldony Rymszów.