Biblioteka Vniwersytecka W Wilnie Dar Rodziny Wojskowej Ku Uczczeniu Józefa Piłsudskiego 12 - V 1936 - Hoppen, Jerzy (1891-1969).; Uniwersytecka Biblioteka Publiczna (Wilno). ([Wilno, 1936)
Przedstawia niewiastę w powłóczystej szacie, z gałązką palmową w jednej ręce, opierającą się o płytę, drugą ręką wskazuje na inicjały J. P. znajdujące się na płycie. Z lewej strony płyty dwa putta, u podstawy hełm husarski leżący na szabli. Niżej na prostokątnej tablicy napis: Biblioteka Vniwersytecka W Wilnie Dar Rodziny Wojskowej Ku Uczczeniu Józefa Piłsudskiego 12 - V 1936.