Aktualne problemy kultury pomorskiej / pod red. Mirosława Fudzińskiego i Henryka Panera ; [tł. Marcin Stąporek] ; Muzeum Archeologiczne w Gdańsku. - Stąporek, Marcin (Muzeum Archeologiczne, 2005)
Materiały z sympozjum naukowego zorganizowanego przez Muzeum Archeologiczne w Gdańsku we współpracy z Instytutem Archeologii Uniwersytetu Łódzkiego, Stowarzyszeniem Promocji Zabytków Archeologicznych w Gdańsku i Komisją Archeologiczną Gdańskiego Towarzystwa Naukowego, które odbyło się w dniach 14-15 listopada 2002.