Z ruin Gdańska. Widok przez Bramę Panieńską od Motławy - Rolicz, Stanisław (1913-1997). (Gdynia : [nakładem własnym autora], 1946)
Przedstawia widok zburzonej ul. Mariackiej w Gdańsku z widokiem Kościoła Mariackiego.
U dołu w polu kompozycji tytuł, sygnatura autora, miejsce powstania i data.
Keywords: Grafika -- Polska -- 1945-1990 -- tematy, motywy; Bazylika Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny (Gdańsk, Polska) -- w sztuce