Zdanie Jednego Miłośnika Oyczyzney Przyjacielowi swemu listownie vdzielone : O Cel Morskich Fvndacyi, od jakiś osoby w Koronie świeżo przez List zaleconey. (s.n., 1638)
Dotyczy ceł morskich nakładanych na Gdańsk przez króla polskiego.