Duch, natura i pośredniczenie / Emmanuel Tourpe ; tł. Lucjan Balter. - Tourpe, Emmanuel
1. Jedyny Pośrednik a "medium" Ducha. 2. Duch i świat. Aporie duchowego pośredniczenia tego, co stworzone i co niestworzone. 3. Duch jako pośredniczenie w samym Bogu. - wspólny dar Ducha. - Duch jako dar samoistny (donum doni) i owoc. 4. Realizacja i uniwersalizacja Ducha jako pośredniczenie w Ekonomii zbawienia. - inwersja trynitarna i wcale nie-bierne posłuszeństwo Syna. - Egzegeta Egzegety Ojca. 5. Płodność i zgoda. Transcendentalne właściwości Ducha Pośrednika.