Johannisberg - Elisenhain - Troschel, Adolf Eugen (1802-1884).; Theodor Bertling (Gdańsk).; Gebrüder Delius (Berlin). (Danzig : Verlag v. Theodor Bertling in Danzig ; Berlin : Druck v. Gebr. Delius in Berlin, 1859)
Przedstawia tzw. Polankę Elizy na Górze Sobótka w paśmie parku Jaśkowej Doliny we Wrzeszczu pod Gdańskiem (obecnie dzielnica miasta).
Sygnowany po prawej pod kompozycją: "N. d. Nat. gez. u. lith. v. Eug. Troschel"; po prawej: "Druck v. Gebr. Delius in Berlin"; pośrodku: "Verlag v. Theodor Bertling in Danzig"; pośrodku poniżej: "Johannisberg-Elisenhain"; po lewej nad kompozycją: "Malerische Umgebungen von Danzig"; po prawej: "2".
Karta nr 2 z albumu: "Die malerischen Umgebungen von Danzig", wyd. 1859 r.
Dat. na podst. podanej bibliografii i dat. wyd. serii.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Gdańsk (Polska) -- 19 w. -- widoki