Roman Jurkowski, Sukcesy i porażki: ziemiaństwo polskie Ziem Zabranych w wyborach do Dumy Państwowej i Rady Państwa 1906-1913, Wydawnictwo Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, Olsztyn 2009, ss. 550 / Zbigniew Opacki. - Opacki, Zbigniew (1952- ).
Recenzja książki: Sukcesy i porażki. Ziemiaństwo polskie Ziem Zabranych w wyborach do Dumy Państwowej i Rady Państwa 1906-1913 / Roman Jurkowski. - Olsztyn, 2009.