Donatywa. Vladislaus IIII D:G: Rex Pol:&Suec:M:Dux Litv:Rus:Prus: Regia Civitas Gedanensis Fieri Fecit 1644. (Rada Miasta Gdańska, 1644)
Awers: Półpostać króla w prawo, w koronie i zbroi, z berłem opartym o ramię i jabłkiem królewskim w dłoni. Na piersi Order Złotego Runa. W otoku: Vladislaus IIII D:G: Rex Pol:&Suec:M:Dux Litv:Rus:Prus:. Rewers: Panorama miasta Gdańska z charakterystycznymi budowlami i wieżami. U góry wieniec z chmur z zapisanym po hebrajsku imieniem Boga Jahve. Z chmur wyłaniają się dłonie, trzymające gałązkę oliwną, liść palmowy, miecz i wagę. U dołu dwa lwy podtrzymują kartusz z tarczą miejską. Po bokach data 16-44. W otoku: Regia Civitas Gedanensis Fieri Fecit.