Modlitwa na Rusi Kijowskiej : jej formy, rola i treść / Gerhard Podskalsky ; tłumaczenie z jęz. niemieckiego Jan Sergiusz Gajek, Stanisław Józef Koza. - Podskalsky, Gerhard (1937-2013)
1. Modlitwa Kościoła. 1.1. Liturgia eucharystyczna. 1.2. Modlitwy wstawiennicze. 1.3. "Oficjum godzin". 2. Modlitwa indywidualna chrześcijanina. 2.1. Modlitwa Jezusowa. 2.2. Przyzywanie świętych. 2.3. Modlitwa w godzinie śmierci. 3. Modlitwa i dążenie do doskonałości (drogi mistyki).