Moneta kolekcjonerska 10 złotych 1996 Stanisław Mikołajczyk (1901 - 1966). (Mennica Państwowa, 1996)
Na awersie monety orzeł w koronie rok emisji: 19-96, pod orłem nominał Zł 10 Zł. Wokoło napis: Rzeczpospolita Polska, poprzedzony oraz zakończony pięcioma perełkami. Pod lewą łapą orła znak mennicy. Na rewersie popiersie polityka oraz symbole do ruchu ludowego kłos i czterolistna koniczyna, wokoło napis i daty: Stanisław Mikołajczyk 1901-1966.