Danzica - Capella Reale - Schönborn, Bronisław Waldemar (1909-1971). ([Gdańsk], 1938)
Kaplica Królewska w Gdańsku, ujęta od zachodu, z ul. Św. Ducha. W głębi, poza Kaplicą Królewską widoczny wysoki szczyt sąsiadującej z nią kamienicy. Bliżej budynki: Podkramarska 1 (narożny, z szyldem reklamowym "Möbelhaus Leo Wodzak"), Św. Ducha 41 i fragment fasady budynku Św. Ducha 40.
Tytuł zapisany w jęz. włoskim [Gdańsk - Kaplica Królewska] w dolnej części kompozycji. Sygn. i rok powstania - w pr. d. rogu.
Rysunek na kremowym (pociemniałym?) papierze, na szkicu ołówkowym, wykonany węglem.
Miejsce powstania na podst. działalności artysty.