Kafle Gdańskie - Lewandowski, Wincenty (1909- ). ([Gdańsk] : [nakładem własnym autora], 1970)
Przedstawia herby Polski, Gdańska i Prus, portrety Bolesława Chrobrego, św. Wojciecha, Zygmunta Augusta, Władysława IV i Jana Sobieskiego oraz fasady budowli: Bramy Wyżynnej, Kościoła Mariackiego, Dworu Artusa. Poszczególne motywy stylizowane na kafle z Wielkiego Pieca w Dworze Artusa.
Pod kompozycją po lewej tytuł, po prawej sygnatura autora i data. Miejsce powstania według działalności autora.
Keywords: Grafika -- Polska -- 1945-1990 -- tematy, motywy