Land- und Strand-Bilder von Danzig und Umgegend nach photographischen Aufnahmen von Hof-Photograph Wilhelm Dreesen in Flensburg. - Dreesen, Wilhelm (1840-1926) (Verlag von Adolph Scheinert, 1893)
Album zawiera 25 tablic z reprodukcjami fotografii, na każdej tablicy 4 lub 3 fot. przedstawiające Gdańsk i okolice m. in.: Stocznię Schichau'a, Bramę Wyżynną, Ratusz Głównego Miasta, Ratusz Starego Miasta, Długi Targ, Dwór Artusa, Złotą Kamieniczkę, Kościół Mariacki, Wieżę Więzienna, Wielką Synagogę, klasztor franciszkanów, Dwór Bractwa św. Jerzego, Muzeum Miejskie, Kanał Raduni, Bramę Zieloną, Fontannę Neptuna, Ulicę Mariacką, Budynek Zarządu Prowincji Prus Zachodnich, kościół św. Katarzyny, Długie Pobrzeże, Żuraw, Rybackie Pobrzeże, ul. Wiadrownia, Wyspę Spichrzów, Spichlerze na Ołowiance, Zbrojownię, Bramę Stągiewną, Molo na Westerplatte, widoki ogólne Wrzeszcza, żaglowce na Zatoce Gdańskiej, Stocznię Cesarską, Kanał Kaszubski, Latarnię w Nowym Porcie, widoki ogólne Oliwy, Pałac Opatów i Park Oliwski, widoki ogólne Sopotu, widoki ogólne Nowego Portu, widoki ogólne Gdyni.