Ex Libris Polaków Uchodźców w Litwie Od 1939 r. / St. Rolicz. - Rolicz, Stanisław (1913-1997) (1945)
Nagi mężczyzna i naga kobieta idą przez kwietną łąkę ku słońcu, napis: Ex Libris Polaków Uchodźców, niżej między skrzyżowanymi liśćmi dębu przewiązanymi wstęgą napis: w Litwie Od 1939 r. Sygnatura artysty w obrębie kompozycji, pod wyobrażeniem ołówkiem autograf artysty.