Arcona - Thetis - Frauenlob / Die Schiffe der Königl. Preussisch ostasiatischen Expedition (Druck u. Verlag v. A. Felgner in Berlin, 1860)
Przedstawia na redzie portu gdańskiego trzy okręty ujęte profilowo podczas wciągania żagli na maszty. Od lewej: Arcona, korweta parowo-żaglowa z napędem śrubowym o drewnianej konstrukcji, zbudowana w Stoczni Królewskiej w Gdańsku; Thetis, trzymasztowa żaglowa fregata, zwodowana w Devenport w 1846 r.; Frauenlob, dwumasztowy szkuner, zwodowany w Wołogoszczy w 1850 r. Ujęcie pokazuje wydarzenie z przełomu 1859/60 r. - wyjście okrętów w pierwszą dalekowschodnią ekspedycję do Chin, Japonii, Syjamu przez Rio de Janeiro.