Arcona - Thetis - Frauenlob / Die Schiffe der Königl. Preussisch ostasiatischen Expedition (Berlin : Druck u. Verlag v. A. Felgner in Berlin, 1860)
Przedstawia na redzie portu gdańskiego trzy okręty ujęte profilowo podczas wciągania żagli na maszty. Od lewej: Arcona, korweta parowo-żaglowa z napędem śrubowym o drewnianej konstrukcji, zbudowana w Stoczni Królewskiej w Gdańsku; Thetis, trzymasztowa żaglowa fregata, zwodowana w Devenport w 1846 r.; Frauenlob, dwumasztowy szkuner, zwodowany w Wołogoszczy w 1850 r. Ujęcie pokazuje wydarzenie z przełomu 1859/60 r. - wyjście okrętów w pierwszą dalekowschodnią ekspedycję do Chin, Japonii, Syjamu przez Rio de Janeiro.
Pośrodku pod kompozycją: ARCONA - TEKTIS [!] - FRAUENLOB; poniżej: Die Schiffe der Königl: Preussisch ostasiatischen Expedition.
Aut. nieznany. Praca niesygn. Miejsce wyd., wydawca i dat. na podst. podanej bibliografii.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Nowy Port (Gdańsk, Polska ; dzielnica) -- 19 w. -- widoki