Zniszczenia wojenne fragment ruin miasta widziany z Kościoła Mariackiego / fot. Kazimierz Lelewicz. - Lelewicz, Kazimierz (1896-1986) (1946)
Przedstawia ruiny Gdańska płd.-zach., z wieży Kościoła Mariackiego, widoczne kwartały między ul. Szeroką a ul. Mariacką, w głębi zniszczona zabudowa Długiego Pobrzeża i Wyspy Spichrzów, 1946 r.