Si Vis Pacem Para Pacem / St. Rolicz. - Rolicz, Stanisław (1913-1997) ([nakładem własnym autora], 1947)
Przedstawia pomnik siedzącego żołnierza z karabinem i pochodnią. U stóp pomnika miecz, chełm, włucznie i rózgi liktorskie oraz tablica z napisem: SI VIS PACEM PARA BELLVM. W tle ludzie pracujący przy budowei nowoczesnego osiedla.