"Odyseja" II - "Gniew Posejdona" / I Kuran-Bogucka. - Kuran-Bogucka, Irena (1920-1995) (1969)
Przedstawia rozszalałe fale morza i - na drugim planie - maleńką postać żeglarza na rozbitych resztkach statku. Na pierwszym planie, po prawej - ogromna dłoń, po lewej - trójząb.