Ex Libris Marii Pokorskiej / R. Krzywka. - Krzywka, Ryszard (1925-2009) (1957)
Przedstawia dużą literę "E" obok maleńką "x", na niej napis: Libris, wewnątrz litery znajduje się wazon z pędzlami i ludowe wycinanki. Niżej napis: Marii Pokorskiej, u dołu pod wyobrażeniem ołówkiem autograf aut. i data.