Awicenna / St. Rolicz. - Rolicz, Stanisław (1913-1997) ([nakładem własnym autora], 1952)
Przedstawia postać Awicenny czyli Abu Ali Husain ebn Abdallah Ebn-e Sina - perskiego lekarza, filozofa i uczonego. Ukazany w całej postaci siedzący, czytający zwój pism.