Katownia Jan Bułhak i syn. - Bułhak, Jan (1876-1950) (1946)
Przedstawia Katownię zniszczoną podczas działań wojennych, widok od strony dzisiejszego Narodowego Banku Polskiego, po lewej fragment Bramy Wyżynnej, w głębi widoczna Brama Złota, ok. 1946 r.