Kościół jest sakramentem wspólnoty : (ks. Franciszek Blachnicki 1921-1987) / Marek Marczewski. - Marczewski, Marek (1947- ).
1. Próby sformułowania jednolitej zasady życia i działania Kościoła. 2. Koinōnia zasadą życia Kościoła. a. Istota odnowy eklezjologicznej. b. Uczestnictwo ("koinōnia") w Bożym życiu. c. Wspólnota braterska. d. Lud Boży podmiotem działania Kościoła. e. Liturgia jest znakiem Kościoła. 3. "Koinōnia" zasadą życia Kościoła i teologii pastoralnej jako teologii jego życia.