Gdańsk Żuraw - brama miejska (XV w.) z drewnianym dźwigiem portowym (XVIII w.) Wodolot "Powiew" / fotografia barwna - J. Uklejewski. - Uklejewski, Janusz (1925-2011) (Krajowa Agencja Wydawnicza, 1974)
Przedstawia Żuraw w Gdańsku, widok od strony Ołowianki, na pierwszym planie wodolot, ok. 1980 r.