Polska Rzeczpospolita Ludowa 500 Zł : Dar Młodzieży : próba. ([M. W.], 1982)
Na awersie Orzeł, po bokach data: 1982, niżej: nominał Zł 500 Zł, wokoło napis: Polska Rzeczpospolita Ludowa. Pod łapą Orła znak Mennicy Warszawskiej. Na rewersie trzymasztowy żaglowiec na falach, u góry półkoliście napis: Dar Młodzieży, z lewej strony napis: Próba.