Europa bogata w kapliczki przydrożne - Fitych, Tadeusz (1948- ). (2013)
1. Czytając nie tylko znaki czasu. 2. Duchowość pasyjna dominantą przesłania małej architektury sakralnej. 3. Znaczenie i religijno-kulturowe przesłanie krzyży i kapliczek przydrożnych. 4. Krzyże pokutne kultowym i architektonicznym pomostem dla nowożytnych pomników religijnych. 5. Kamienne pomniki a opowiadania i legendy ludowe. 6. Niemi świadkowie modlitwy i duchowego odrodzenia. 7. Europejskie pomniki wiary "busolą" życia chrześcijańskiego.
Tytuł nagłówkowy.
Artykuł jest rozszerzoną wersją referatu "Europa w krzyże i kapliczki bogata", wygłoszonego 30 VI 2011 w Muzeum Architektury z okazji wernisażu wystawy "Boże Młyny - krzyże i kapliczki przydrożne na pograniczu kudowsko-nachodzkim (na tropach dziedzictwa kulturowego Ziemi Kłodzkiej)".
Keywords: Sztuka sakralna; Sztuka europejska; Kapliczki i krzyże przydrożne; Europa; Artykuł z pracy zbiorowej