Głos Marynarza : codzienne wiadomości radiowe Polskiej Marynarki Handlowej / redakcja "Wydawnictwa Morskie" P.P.W. Gdańsk. (PPW "Wydawnictwa Morskie", 1952)
"Głos Marynarza" nadawany był codziennie przez Radio-Gdynia, odbierany przez wszystkie statki polskie, a następnie powielany na specjalnych blankietach. Częściowo zastąpiony przez podobnie wydawany od 1951 r. do lat 90-tych "Głos Marynarza i Rybaka" (https://24kurier.pl/75-lat-kuriera-szczecinskiego/zna-sie-na-statkach-jak-nikt/).