Uniwersytet wczoraj i dziś / Tadeusz Oleksyn. - Oleksyn, Tadeusz
Rozumienie uniwersytetu i Magna Charta Universitatum (1988), prototypy uniwersytetu, średniowieczne uniwersytety europejskie, model uniwersytetu Wilhelma von Humboldta, jego ekspansja i pytanie o aktualność, uniwersytet przedsiębiorczy/trzeciej generacji, nowożytne i współczesne uniwersytety katolickie, uniwersytety w USA i ranking światowy, najstarsze polskie uniwersytety - historia i modele.