[Si vis pacem para bellum] / JHoppen. - Hoppen, Jerzy (1891-1969) (1942)
Przedstawia różnego rodzaju broń, od czasów starożytnych po nowożytne oraz przymocowane do niektórych drzewców płachty sztandarów. W tle na górze rozbłyskujące słońce. Po prawej stronie na dole, na kartuszu, napis: Si vis pacem para bellum.