Św. Katarzyna - Rolicz, Stanisław (1913-1997). (Gdańsk, 1945)
Przedstawia widok ruin kościoła św. Katarzyny w Gdańsku widzianych od zachodu wraz ze zniszczonym szczytem Wielkiego Młyna.
W lewym górnym rogu kompozycji tytuł, sygnatura autora St. Rolicz, miejsce powstania i data: Gdańsk 1945.XII.
Keywords: Kościół św. Katarzyny (Gdańsk, Polska) -- w sztuce; Gdańsk (Polska) -- zabytki -- w sztuce