Ex libris Romana Barnycz / AT. - Tłomakowska, Anna (1906-1981) ([wydawca nieznany], 1953)
Na pierwszym planie kobieta w pokoju pełnym książek, niesie stos książek. W lewym dolnym rogu uszkodzone drewniane naczynia, w prawym górnym rogu okno z wieżą Bazyliki Mariackiej w Gdańsku, obok herb Gdańska.