"Zdycha bydło, ptastwo, ryby abo zły jaki człowiek" : sposoby mówienia o śmierci zwierząt w polszczyźnie ludowej i potocznej / Olga Kielak. - Kielak, Olga
Językoznawcze ujęcia zwierzęcej śmierci - stan badań; "Zdechnąć, jak zdychają bydła, co ducha nie mają" - o "zdychaniu" zwierząt; leksemy nazywające śmierć zwierząt w polszczyźnie potocznej i gwarowej; współczesne sposoby mówienia o zwierzęcej śmierci.