Bękarty Polski : opowieść o żydowskich łowcach nazistów / Marek Łuszczyna. - Łuszczyna, Marek (1980- ). (Znak Litera Nova, 2026)
Książka przedstawia historię żydowskich łowców nazistów, którzy po II wojnie światowej poświęcili swoje życie na tropienie i ściganie zbrodniarzy wojennych odpowiedzialnych za Holokaust. Autor, Marek Łuszczyna, opisuje ich motywacje, metody działania oraz wyzwania, z jakimi musieli się zmierzyć w poszukiwaniu sprawiedliwości. Publikacja ukazuje również osobiste historie tych ludzi, ich traumy oraz wpływ, jaki ich działania miały na powojenny świat.