Tyrmand warszawski : teksty niewydane / Leopold Tyrmand. - Tyrmand, Leopold (1920-1985) (Tyrmand, Leopold (1920-1985). Biblioteka Wykształciucha, 2011)
Teksty na temat Warszawy pisane w latach 1947-1956 do "Stolicy", "Tygodnika Powszechnego", "Przekroju".