Ex Libris Mark F. Severin - Lukavský, Jaroslav (1924-1984).; Severin, Mark F. (1906-1987). ([Miejsce nieznane] : [wydawca nieznany], 1967)
Naga dziewczyna zasłania rękami oczy mężczyźnie siedzącemu przy stole, na którym rozłożone są rylce, chwiejaki i lupa, przez którą widać napis: Ex Libris, pod wyobrażeniem napis: Mark F. Severin. Sygnatura artysty w obrębie kompozycji.
Na odwrocie ołówkiem nazwisko artysty, data według inwentarza zbioru ekslibrisów PAN BG.
Keywords: Ekslibrisy -- Czechosłowacja -- 1945-1970.