Caroli Beniamin Lengnich C. L. Crusius f. - Crusius, Carl Leberecht (1740-1779) (1756)
Na tle fragmentu architektury klasycznej siedząca na cokole postać kobieca z otwartą księgą na kolanach. Koło niej stoją trzy putta. Girlandy laurowe zdobią cokół, po środku tarcza z herbem rodowym Lengnicha. Poniżej napis: Caroli Beniamin Lengnich. Pod kompozycją sygn. aut. C. L. Crusius f.