Ex Libris Stefana Różyckiego : Mente et Malleo / Dolatowski. - Dolatowski, Zbigniew (1927-2001) ([wydawca nieznany], 1970)
Przedstawia uszkodzoną pokrywę czaszki, przez którą widać zwoje mózgowe, u dołu napis: Mente et Malleo Ex Libris Stefana Różyckiego. Sygnatura autora w obrębie kompozycji, pod wyobrażeniem ołówkiem autograf artysty i data.