Posąg pod Łysą Górą / Walkiewicz. - Walkiewicz, Władysław (1833-1900) (Odbito w Lit. M. Fajansa, 1860)
Przedstawia usadowiony na łące i w otoczeniu drzew kamienny posąg klęczącego pielgrzyma ze złożonymi do modlitwy rękoma. W tle górski krajobrazu; Na pierwszym planie siedzące koło płotu kobieta z dziewczynką, rozmawiają o posągu, wskazując na niego rękami.