Langfuhr und Neuschottland bei Danzig - Randt, August Lobegott (1794-1859). ([Gdańsk, 1852)
Przedstawia widok z Góry Sobótka na Wrzeszcz i Nowe Szkoty, po 1852 r., według rys. z ok. 1825 r.
Sygnatura w polu kompozycji po lewej u dołu czarnym tuszem: "A.L. RANDT"; poniżej kompozycji: "1825 nach der Natur", poniżej pośrodku czarnym tuszem: "LANGFUHR UND NEUSCHOTTLAND"; poniżej pośrodku: "BEI DANZIG"; na odwrocie czarnym tuszem: "Aussicht vom Johannisberge bei Danzig auf Herrmanns- / hof, Langfuhr, Neuschottland, Weichselmünde, Neufahr-/wasser und die Ostsee./ Nach der Natur gezeichnet im ( ) von / Aug Lob. Randt".
Miejsce wyd. i data powstania na podst. działalności aut. i tematu przedstawienia.
Gdańsk i okolice 1793-1914. Miasto, ludzie, wydarzenia w rysunku i grafice. - Gdańsk, 2014
Keywords: Gdańsk (Polska) -- w sztuce; Wrzeszcz (Gdańsk, Polska ; dzielnica) -- 19 w. -- widoki