Technika, język, cywilizacja / Adam Pawłowski. - Pawłowski, Adam (1960- ).
Przestrzenie spotkań techniki i języka; wpływ techniki na system języka: wzbogacanie zasobu leksykalnego; wpływ techniki na przetwarzanie tekstu: big data, kompresja, modularność; język jako przedmiot zainteresowania techniki, wpływ języka na technologię; szeroki kontekst: humanistyka a technika.