[Szubienica (Wisielcy)] Chrostowski. - Ostoja-Chrostowski, Stanisław (1900-1947) (1935)
Przedstawia na pierwszym planie pojedynczą szubienicę z wisielcem. W tle kolejne dwie szubienice - pojedyncza i zbiorowa (z trzema ciałami) oraz wisielec na drzewie. W górnej partii kompozycji, na niebie, sylwetki ptaków.