[Szubienica (Wisielcy)] - Ostoja-Chrostowski, Stanisław (1900-1947). ([Warszawa, 1935)
Przedstawia na pierwszym planie pojedynczą szubienicę z wisielcem. W tle kolejne dwie szubienice - pojedyncza i zbiorowa (z trzema ciałami) oraz wisielec na drzewie. W górnej partii kompozycji, na niebie, sylwetki ptaków.
Sygn. aut. w lewym dolnym rogu kompoz.: "CHROSTOWSKI" oraz dopisana ołówkiem w prawym rogu pod kompozycją: "St. O:Chrostowski".
Tyt., miejsce wyd. i data wg bibliogr.
Agata Pietrzak, Stanisław Ostoja-Chrostowski (1900-1947), Warszawa 2007