Rewolucja ambicji : jak zmienia się Polska? - Dymek, Jakub (1988- ); Wydawnictwo Marginesy (Warszawa : Port, 2026)
Książka analizuje przemiany społeczno-gospodarcze w Polsce po 1989 roku, skupiając się na wzroście dobrobytu, wyzwaniach związanych z migracjami, nierównościami społecznymi oraz ambicjach rozwojowych kraju. Autor omawia skutki transformacji, sukcesy w doganianiu Zachodu oraz pojawiające się problemy, takie jak rosnące nierówności, starzenie się społeczeństwa i wyzwania dla systemu edukacji i opieki społecznej.
This book analyzes the socio-economic changes in Poland after 1989, focusing on the growth of prosperity, challenges related to migration, social inequalities, and the country's development ambitions. The author discusses the effects of transformation, successes in catching up with Western Europe, and emerging problems such as increasing inequality, an aging society, and challenges for the education and social welfare systems.
Książka dostępna także jako audiobook i e-book.
Część danych w tym opisie bibliograficznym została wygenerowana z zastosowaniem sztucznej inteligencji
Keywords: 1901-2000; 1989-2000; 2001-; Globalizacja; Imigracja; Klasy społeczne; Koniunktura; Modernizacja; Polityka rozwoju; Polityka społeczna; Problemy społeczne; Rozwój gospodarczy; Rozwój społeczny; Transformacja systemu społeczno-gospodarczego; Polska; Publicystyka