"Pateryk kijowsko-pieczerski" jako zbiorowy portret chrześcijanina / Dmytro Stepowyk ; tłumaczenie z ukraińskiego ks. Bogdan Pańczak. - Stepovik, Dmitro (1938- ).
1. Początki monastycyzmu kijowskiego. 2. Duchowe przesłanie "Pateryka kijowskiego". 3. Pierwsze drukowane wydanie "Pateryka". 4. Ilustrowane wydanie z grawiurami Leontija Tarasewycza (1702 r.).