Oliva (Königliches Schloss) Eug. Troschel. - Troschel, Adolf Eugen (1802-1884) (Verlag v. Theodor Bertling in Danzig ; Druck v. Gebr. Delius in Berlin, 1859)
Przedstawia widok na pałac poopacki w Oliwie pod Gdańskiem, w kształcie pochodzącym z przebudowy dokonanej przez opata Jacka Rybińskiego w latach 1754-1756.