Etniczne problemy oświaty w Galicji doby autonomicznej (1860-1918) : niektóre ustalenia historyczno-oświatowe i obszary badań / Kazimierz Szmyd. - Szmyd, Kazimierz
Na pograniczach tożsamości kultur i narodowości Galicji wschodniej, u źródeł Rady Szkolnej Krajowej - uwarunkowania narodowościowe, konteksty wyznaniowe i kulturowe, narodowościowy spor o Radę Szkolną Krajową we Lwowie, działalności RSK - dylematy narodowościowe, główne kierunki dyskursu oświatowego Sejmu i działalności RSK, w sporze o polskość i wieloetniczność Uniwersytetu Lwowskiego, narodziny idei Narodowego (Tajnego) Uniwersytetu Ukraińskiego we Lwowie (1919-1926), działalność i upadek Narodowego Uniwersytetu Ukraińskiego we Lwowie.