Danzig Gottheil & Sohn. (Photographie v. Gottheil & Sohn, Danzig, Hundegasse 5, 1891)
Widok panoramiczny Gdańska od południowego zachodu. Na pierwszym planie ul. Wały Jagiellońskie. Widoczna Brama Wyżynna, Wieża Więzienna, wały miejskie tuż przed rozbiórką. Z prawej strony widoczna kopuła synagogi. W głębi wieże kościoła NMP oraz Ratusza Głównego Miasta.